Wednesday, March 19, 2008


TIMUN


Timun begitu mudah didapati di negara kita. Timun sedap dimakan begitu sahaja ataupun dibuat ulam. Timun mengandungi 0.65% protein, 0.1% lemak dan 2.2% karbohidrat. Timun juga mengandungi kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin C dan niasin. Biji timun mengandungi racun alkoloid jenis hipoxantin yang berkesan untuk merawat kanak-kanak yang kecacingan. Daun timun yang muda juga sesuai untuk dijadikan ulam samaada dimakan mentah ataupun dicelur. Timun yang masak jika dimakan mentah dipercayai untuk merawat penyakit sampu pucat, iaitu sejenis penyakit pening-pening yang berterusan sehingga boleh menurunkan berat badan. Berdasarkan rawatan tradisional, timun juga berkesan untuk mengubat penyakit disenteri, iaitu keluar darah semasa membuang air kecil.

No comments: